A kultúrális évad keretei között kiállítást rendeztek a Magyarországon eddig megjelent Japán tankönyvekből a Japán Alapítványnál. Aki már foglalkozott egy kicsit is a japános dolgokkal, annak gondolom kár bemutatni a japán kultúra eme budapesti fellegvárát. A kultúrális évad pedig jó apropót nyújtott arra, hogy kirakják azt a néhány (tényleg csak néhány, kb. 10-15 kötet) tankönyvet, ami eddig a kis hazánkban japánul tanuló nebulók munkáját segítette.
A 70-es évekből néhány igen-igen viseletes ELTE jegyzetet, illetve szó jegyzéket láthatunk. Gerincüket megkezdte az idő vasfoga, lapjaik pedig fényesre és sárgára változtak az ezerszeres fénymásolás következtében. A kanjikat gondos kezek írták tűhegyű tollal, hiszen egyszerű nyomda technikával készültek egy olyan korban, ahol a számítógépes beviteli módok közül csupán a lyukkártyát ismerték. Az öreg füzetkék látványa bármelyik japános vén rókának könnycseppet csahat a szeme sarkába.

A 80-as években aztán már változik a helyzet Jamadzsi mester első szabványos könyvként kiadott nyelvkönyve következik, melyből már jómagam is rendelkezem valahol a sufni mélyén egy viseletes, legalább négy tulajdonost elfogyasztott példánnyal.
Ezek után következnek a klasszikusok, melyek már sok példányban jelentek meg, válaszolva a Magyarországon japánul tanulók exponenciális növekedésére. Ki ne rendelkezne a japánosok közül Székely Ilona Japán nyelvtan könyvével, vagy a Japán- Magyar kisszótárral, hogy csak a leghíresebbeket említsem.

Miután röpke tíz perc alatt átpörgetem a kiállítás teljes anyagát elgondolkodom kicsit. Vajon hova tovább japán nyelvkönyv ipar? A következő generációknak is az lesz a sorsa, hogy angol nyelvkönyvek garmadáján keresztül kell ismerkednie ezzel a szép és a magyarhoz közelebb álló nyelvvel. Nos, azt hiszem, hogy az utóbbi időben még többen foglalkoznak japánnal, tehát megkerülhetetlen lesz az új könyvek megjelentetése, és a megható, de nem túl széles felhozatal bővítése.
Addig is türelmetlenül várjuk a japán nyelvkönyv kiadás újabb lépcsőfokát, a japán - magyar közép szótár megjelenését.

blog comments powered by Disqus