Utólagos beszámoló a Japán-Magyar kultúrális évad megnyitójáról2009 a Japán-Magyar kultúrális évad 140-edik és az újrafelvételnek 50. évfordulója.
Ennek tiszteletére ebben az évben több japánnal kapcsolatos program is lesz.
A sorozat megnyitója egy japán koncert volt Yoso-ro névvel a Budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián.

Nagyszerű élményben lehetett része a hallgatóságnak. Egy 4 tagú japán zenekar adta a műsort, melynek 2 tagja az állandó csoport és meghívtak még 2 művészt.
Igazi bemutatkozása volt ez a japán zenének.


Hallgathattunk Shamisent (hagyományos háromhúros hangszer), Taikot, Odaikot (japán dob) és shinobuet (japán bambusz fuvola).
A Yo-soro állandó tagjai a Fuji lábánál élnek, ez a gyönyörű környezet segíteti a fiatal embereket megmaradni a tradicionális japán kultúrához való kötődésben.


Az előadás bevezetőjeként a vezető dobos egy kis ízelitőt adott, amikor vékony bambuszpálcával bemutatta a japán dob szépségét. Aztán egy hihetetlen virtuóz, mindenkit megbabonázó ritmus következett, melyben jó volt azt is nézni, ahogy az előadók minden erejüket beletéve, szinte táncolva mozognak. Az előadás első felében minden hangszer bemutatkozott.

A második részben a 4 művész többnyire együtt volt a színpadon, ezzel egy különleges hangvilágot teremtve.

A zenekar összesen 9 dalt játszott, amit egy hatalmas tapsvihar követett. Ennek köszönhetően meghallgathattunk még egy ráadást ami egy harmónikus örömteli zene volt a közönséget is bevonva.

Talán sikerült átadni kicsit a hangulatot, de igazából ezt hallani kell......

blog comments powered by Disqus