Yaoyorozu - Japán Fotókiállítás

2009. február 3-án a Budapesti Műszaki Főiskolán fellépett Megumi Oba Japán táncosnő. A fellépést fotókiállítás és japán tárgyakból összeállított kis kollekció egészítette ki. A fellépés előtt rövid köszöntők hangzottak el, utána fogadás zajlott.
A művésznő több, mint negyven éve csiszolja a stílusát, mely a tradícionális japán Nó és Kabuki elemeken alapszik, ötvözve a hagyományt a modern európai balett elemekkel. Megumi Oba rendkívül letisztult, kifinomult tánca roppant kifejező erővel bír, ugyanakkor könnyed és közvetlen is. A néző először ledöbben a mozdulatok kecsességén, de hamar magával ragadja az előadásban rejlő hihetetlen erő és elegancia. Megumi Oba két darabbal lépett fel. Az egyikben egyedül mutatott be táncot, majd Bata Ritával közös improvizációját élvezhette a közönség. A magyar művésznő Japánban hagyományos erotikus táncot tanult. Szimbiózisuk a kultúrák találkozása volt. A fellépést Madaras Gergő és Győri Noémi duettje kísérte fuvolán.

A fellépéshez kapcsolódó kiállítás a művésznőt ábrázoló fotók kollekciója volt. A fotós a művésznőt harminc éve követi, és próbálja negatívon visszaadni azt, amit a táncos a mozdulataival megfogalmaz. Elmondhatjuk, hogy sikerrel.

A kiállított tárgyk között a teaszertartás eszközei, japán kerámiák, nó-maszkok és kimonók voltak. A japán konyha remekeit bemutató fogadás után a művésznő teaszertartást mutatott be.

blog comments powered by Disqus