A Tokiói Kamaraopera vendégjátéka

Március 23-án, vasárnap este a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a Japán-Magyar Jubileumi Év program keretében a Thália-színházban fellépett a Tokiói Kamaraopera a Hold és a tigris legendája című kortárs japán operával.

A Kamaraopera 1969-ben alakult, és virtuóz művészei több rangos zenei díjat nyertek Japánban és világszerte egyaránt.

A Hold és a tigris legendája ősi japán mesét dolgoz fel tradicionális japán és modern dallamokkal kísérve. Az ízig-vérig kortárs zene az európai hallgató számára igazi csemege, mely egy távoli világba vezet.

Az opera története mély és megindító: egy hivatalnok egy hegyen szeretne átkelni, de figyelmeztetik: vigyázzon, éjszaka egy szörny garázdálkodik a vidéken. Az utazó ennek ellenére útnak indul, és egy asszony szegődik mellé, aki a rég eltűnt fiát keresi. Éjfélkor valóban találkoznak a szörnnyel – a hivatalnok régi barátját, az asszony elveszettnek hitt fiát ismeri fel benne. A szörny elpanaszolja, hogy fényes karrier előtt álló állami alkalmazott volt, de otthagyta a biztos jövőt jelentő állását, mert költő szeretett volna lenni. Azonban elveszítette az emberi lelkét és szörnnyé változott. AZ anyját nem ismeri fel, de kéri régi barátját, hogy a még fellelhető verseit próbálja meg kiadni, hogy fennmaradjon a neve. Majd kéri őket, hogy meneküljenek, mert ha feljön a hold, vérengző fenevaddá válik. Az utazó és az idős asszony továbbhaladnak az éjszakában, és a domb lábától visszatekintve egy vadul ordító tigrist pillantanak meg a holdfényben.

blog comments powered by Disqus