Kortárs japán design kiállítás

Wa: a mindennapok harmóniája, kortárs japán design kiállítás az Iparművészeti múzeumban
2009. április 9 – május 31.
Április 9.-én este elmentem megnézni ezt a jó kis kiállítást. 19 órától volt Kashiwagi Hiroshi, a kiállítás kurátorának egy nagyon érdekes beszámolója. A japán desing fejlődéséről, történetéről mesélt a sajnos elég kis számban jelenlévő hallgatóságnak.
A japán formatervezésben a modern irányzatok éppúgy felhasználják a modern technikákat mint kézművesség hagyományait. A japán designban keverednek a nyugati és jellegzetesen japán elemek. A japán formatervezésben fontos a hagyományos wa szellemiség ami a harmóniára, összhangra való törekvést jelenti.
Egy jellegzetesen japán formatervezés irányzat a KAWAII azaz „cuki” formavilág megteremtése. Ezek a mindennapi használati tárgyak aranyos megjelenésükkel minden korosztály számára vonzóak.
A japán design legfontosabb tulajdonsága a jó minőségű alapanyag-használat és a precizitás. A 20. század meghatározó irányvonala a minimalizmus. A professzor elmondása szerint ez jellemző marad majd a 21. századra is.

Érdekességként elmondható még az is, hogy japánban sokkal kevesebb giccs található, mint más országokban mely pont a minimalizmus és a precizitásnak köszönhető.

Nagyon jó volt maga a kiállítás is, melyből pár tárgyat szeretnék kiemelni és bemutatni a blog olvasóinak:
Nagyon ötletes és aranyos volt a sok kis papírrobot, mely az origamihoz hasonlóan tükrözi a japánok papírral való kapcsolatát.

Ami még nagyon tetszett az egy hihetetlen óra volt, amint azt a képen is lehet látni. El nem tudom képzelni, hogy van megcsinálva, de nagyon jól néz ki. Első ránézésre azt gondolná az ember, hogy lézerrel van rávetítve, de nem.

És a hiper szuper mega modern konyhai szett. Nagyon kis aranyos, picit Pinokkióra emlékeztet. De minden ott van, ami kell, és semmi nincs a designban, ami felesleges lenne.


Érdemes megnézni, aki teheti, menjen el, még sokáig látható!!

blog comments powered by Disqus