Amint a címből látszik ez nem teljesen a Japán-Magyar kultúrális évadhoz kapcsolódó program, de érdekesnek ígérkezik.

A Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatástudományi Karának Nemzetközi és Európai Jogi Tanszéke és Kínai Közigazgatás-, Gazdaság- és Társadalomkutató Központja tisztelettel meghívja Önt.

"Alkotmányos berendezkedés és kormányzás a Távol-kelet államaiban és régióiban" című konferenciájára.
A konferencia időpontja és helyszíne:
2009. május 5. (kedd) 14:00
Budapesti Corvinus Egyetem, Közigazgatástudományi Kar
Budapest 1118, Ménesi út 5.
Oktatási épület, 304. terem (Panoráma-terem)

Jelen konferencia: "Az uniós horizonton túl" címet viselő konferencia-sorozat része, amely az Európai Unión kívüli államok és régiók közjogi berendezkedésével és működésével foglalkozik. A sorozat legfőbb célja, hogy működés közben mutassa be azokat a politikai rendszereket, amelyeket fontosságuk ellenére a hazai közvélemény kevéssé ismer. A mostani konferencia egyes távol-keleti államok és régiók (Dél-Korea, Japán, Kínai Népköztársaság, Taiwan, Vietnam) közhatalmi rendszerét, annak kialakulását és gyakorlati működését mutatja be.

A konferencia előadói:

Megnyitó - Dr. Halász Iván (BCE KIK-MTA JTI) és Dr. P. Szabó Sándor (BCE KIK)
Dél-Korea - Dr. Csoma Mózes (ELTE BTK)
Japán - Hosszú Hortenzia (MTA PTI)
Kínai Népköztársaság - Dr. P. Szabó Sándor (BCE KIK)
Taiwan - Dr. Jordán Gyula (ELTE BTK)
Vietnam - Pap Gábor (ELTE BTK)

A konferencia kínai ételkostolóval zárul.
A rendezvény támogatója a Keleti Nyelvek Iskolája.

Forrás: Keleti Nyelvek Iskolája


A konferencia előadóiról röviden:

Dr. Csoma Mózes:
Az ELTE Távol-Keleti Intézetének egyetemi adjunktusa, számos publikációt írt. 2000. máricius - szeptember között a Korea Foundation ösztöndíjával hallgató a szöuli Yonsei Egyetemen, majd 2004. március - 2005. április között a Korea Foundation ösztöndíjával továbbképzés és kutatás a Yonsei Egyetemen. Disszertációját: „A koreai félsziget politikai viszonyai és azok biztonságpolitikai aspektusai”címmel készetette el.


Hosszú Hortenzia:
Egyetemi oktató a Miskolci Egyetem Politikatudományi Intézetében valamint a Magyar Tudományos Akadémia Politikatudományi Intézetének munkatársa.

Dr. P. Szabó Sándor
"Az ELTE Kelet-ázsiai Tanszékének oktatója. A világ elit sinológusai közé tartozik, és Kínában helyi rockzenész is volt. Ma a kutatás és az oktatás mellett egy távol-keleti üzleti tanácsadó cég vezetõje." (forrás)

Dr. Jordán Gyula

történész, az ELTE Politikatudományi Tanszékének nyugalmazott docense. Többször hallhattuk előadni a Károli Gáspár Egyetem Japán szakján, mint vendégelőadó, a Kelet népei kurzuson. Számos publikációja jelent meg. "Taiwan specialista".

Pap Gábor
Művészettörténész.
"Egyetemre az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar, magyar–művészettörténet szakára járt. 1962–1963 között a Képzőművészeti Alapnál lebonyolítási előadó, majd 1963–1973 között az MTV képzőművészeti rovatvezetője, szerkesztő, riporter, forgatókönyvíró, filmrendező, műsorvezető, dramaturg. 1973–1979 között a Művészet főszerkesztő-helyettese, 1979–1981-ben a Postánál hírlapkihordó. 1982–1984 között a Kiskunhalasi Városi-Járási Könyvtár igazgatója, majd a városi tanács művelődési osztályának munkatársa, 1984–1987 között külső munkatársa, 1984–1985-ben a budapesti Széchenyi Művelődési Központ kiadói részlegvezetője, 1987–1988-ban a gödöllői Helytörténeti Gyűjtemény igazgató-helyettese, 1989-től a kecskeméti Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhely művészettörténeti főmunkatársa. 1973–1977 között nyaranta a zebegényi Szőnyi István Szabadiskola tanára, 1974-től tanít a Kossuth Lajos Tudományegyetemen, a Debreceni Orvostudományi Egyetemen, a Debreceni Tanítóképzőben, Pécsett, Szombathelyen, Zalaegerszegen, Kaposvárott, Győrött. 1984-től a Budapesti Műszaki Egyetem Rózsa Ferenc Kollégiumában, a Bercsényi Klubban. 1994–1995 a Képzőművészeti Főiskolán, 1994-től a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen, 1995-től a Miskolci Bölcsész Egyesület Nagy Lajos Király Magánegyetemének meghívott és közkedvelt előadója. 1993-tól a Csuvas Nemzeti Akadémia tagja." (forrás: wikipedia)

Szerintem biztos érdekes előadásokat hallhatunk majd itt!

blog comments powered by Disqus