A "piros-fehér-piros" a Sárga-tengeren

2009. 03.18.-án a Magyar-Japán Baráti Társaságnak köszönhetően nagyon érdekes előadást hallhattunk.
Dr. Balogh Tamás tartott a fennti címmel a KAISERIN ELISABETH cirkáló történetéről nagyon jó előadást.
A Kaiserin Elisabeth még a Monarchia idején volt igen tekintélyes hajó, melyet az I.Vh. alatt elsüllyesztettek. A hajó miután elkészült, világkörüli útra indult, Japánban azonban elidőzött. Közben pedig kitört az I. Vh. Első gondolata a Monarchiának az volt, hogy független, biztonságos kikötőbe viszik. De akkoriban a Monarchia a németek oldalán állt, így a németek felszólították a cirkálót és legénységét, hogy a japán ellesnes ütközetükben segítsék őket.
Röviden ennyit a történelem ezen részéről.
Mikor a legénység belátta, hogy a cirkálót nem tudják megvédeni, ők maguk süllyesztették el.
Most indul az a projekt és nagyon remélem sikerül is, ami arra épülne, hogy a hajóroncsot kiemeljék. Az I.Vh alatt egyébként a Monarchia 8 hajója süllyedt el csupán, ebböl a mai napig már csak 2 van víz alatt.
A Kaiserin Elisabethnek a pontos fekvését nem tudják, valószínüleg a mai Kína területén található, egy öbölben, annak is a legmélyebb pontján. Ezt a feltételezést egy matróz feljegyzése igazolja.
Ez a terület azonban a Kínai Néphadsereg kikötője, így tehát ipari víz, aminek kutatásához együttmüködésre van szükség.
Nagyon érdekes és jól előadott téma volt, persze érdekesebb mint az én leírásom :)
Szó volt még a fogolytáborokról, ebben az időben a japánban lévő hadifoglyoknak volt a legjobb sorsuk. A cirkáló legénységének táborhelyét 2002-ben találták meg.
Ekkor bukkantak elő a feljegyzések és az emléktárgyak is.
Ami nagyon érdekes volt, hogy a japán fogolytáborokban lévők sorsa, főleg a magyaroké annyira jó körülmények közt volt, hogy amikor egy Svájci delegáció érkezett a hely ellenőrzésére semmi kivetnivalót nem találtak.
Az emberek egyébként dolgozhattak is, és amit maguk készítettek azt piacon eladhatták és övék volt a pénz. Annyi pénzt összeszedtek a magyarok, hogy szegény honfitársaiknak, akik viszont Szibériában szőrnyű körülmények közt sínylódtak, nem kis összeget küldtek el.
Nem is tudom, hogy ilyenre volt e példa egyáltalán, de gyanítom, hogy nem.

Szóval aki ezt meghallgatta, az csak több lett ettől és egy nagyon jó előadást hallhatott.

Remélem azért még lesz ilyenre alkalom.


blog comments powered by Disqus